Hronika, Politika, Sjećanja

Ambasador Velike Britanije U BiH sa aktivistima za ljudska prava u Prijedoru

Foto: Edin Ramulić - KVART (FB : Dan bijelih traka)

U prostorijama Centra za mlade Kvart, danas se Julian Reilly, ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini sastao sa aktivistima za ljudska prava i predstavnikom inicijative roditelja za izgradnju spomenika ubijenoj djeci.

Razgovarali smo o bezbjednosnoj situaciji, kršenju ljudskih prava, oblicima diskriminacije, porastu nacionalizma te o lokalnim inicijativama koje provodi Kvart i zastoju procesa u memorijalizaciji 102 ubijene djece.

Ambasador je dobro informisan o stanju u Prijedoru, a poznati su mu čak i nazivi pojedinih ekstremističkih grupa u Prijedoru.

Pokazao je zanimanje i za slavnu antifašističku tradiciju u Prijedoru te je posjetio spomenik i rodnu kuću doktora Mladena Stojanovica.

Gradonačelnik Prijedora je izbjegao susret i sa ovim važnim diplomatom na svoj uobičajeni nespretan način “zbog ranije preuzetih obaveza”.

Skrivanje prvog čovjeka lokalne administracije od stranih ambasadora ne može nikako biti na dobrobit gradjana Prijedora.

Britanski ambasadori tradicionalno upute putem društvenih mreža podršku porodicama ubijene djece na Dan bijelih traka, ovom prilikom ambasador je to iskazao dolaskom u Prijedor.

 

 

 

Edin Ramulić