Društvo, Kultura

Održano “Veče prijateljstva” i prva “Kvrgušijada”

U organizaciji Kulturno umjetničkog društva “Osman Džafić” večeras je održano “Veče prijateljstva” koje se u mjesnoj zajednici Donja Puharska organizuje već 18. godinu.

Sekretar KUD “Osman Džafić” Alma Semanić izjavila je novinarima da ova manifestacija ima za cilj da okupi na druženje sve one mještane koji žive van granica zemlje i ovdje provode svoj godišnji odmor sa domaćim stanovništvom.

Manifestacija je u okviru Prijedorskog ljeta čiji je pokrovitelj grad Prijedor, a upotpunili smo je i prezentacijom kozaračkog jela kvrguša gdje se može vidjeti i kako se ona priprema – rekla je Semanićeva.
Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor istakao je da manifestacija simboličnog naziva “Veče prijateljstva” potvrđuje da u ovom gradu žive dobri ljudi, dobri domaćini i da je ovakva druženja grad podržavao proteklih godina i da će tako biti i ubuduće.

Smatram da su ovakve manifestacije od velikog značaja za grad Prijedor, prije svega, da se još više zbližimo kao narodi, da se ujedinimo jer samo jedinstveni, zajedno i složni možemo ići naprijed i možemo očekivati da naš Prijedor, naša lokalna zajednica napreduje u svakom segmentu. Upravo ovakve manifestacije grad Prijedor dižu na lestvicu iznad u Republici Srpskoj, ali i BiH – rekao je Javor.

Manifestaciju je obilježila prva “Kvrgušijada” specijalitet tradicionalne kozaračke kuhinje koja je u tradiciji ovog kraja od šezdesetih godina prošlog vijeka.

Tajna prave domaće kvrguše je sve domaće; pile, jaja i kajmak, kao i priprema na šporetu na drva, sve ostalo su kopije – poručila je Indira Kapetanović, jedna od prezentera ovog tradicionalnog jela iz Kozarca na večerašnjem druženju.

U kulturno umjetničkom programu učestvovala je folklorna sekcija KUD “Osman Džafić” i gosti iz KUD “Stari grad” Ključ.

Tekst: Prijedorgrad.org
Foto: Studio Din