Društvo, Ratni zločin, Šehidsko

TUŽNA KOLONA PROLAZI BOSANSKOM KARAJINOM

Kolona s posmrtnim ostacima prijedorskih žrtava koje će sutra biti ukopane nakon zajedničke dženaze, krenula je danas u prijepodnevnim satima , ispred Identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu.

Prema informacijama koje su nam potvrđene u odboru za obilježavanje 20. Jula, dana sjećanja na strašne ratne zločine sa elementoma genocida u Prijedoru i dolini Sane, u večernjim satima se očekuje dolazak u Kamičane.

Prije toga fatihu ubijenim šehidima će moći proučiti građani Sanskog Mosta, Ključa, Bosanskog Petrovca, Bihaća, Bosanske Krupe, Bosanske Otoke, Bosanskog Novog i Prijedora. U Prijedoru je zaustavljanje predviđeno ispred Čaršijske džamije.  Ove godine zajednička dženaza će biti obavljena za četiri civilne žrtve, ubijene ljeta 1992.godijne.

Suad Musić iz Čarakova je danas došao u Identifikacionu halu Šejkovača, da preuzme posmrtne ostatke ubijene majke. Oca, šehida, već je ukopao. Nakupilo se mnogo bola oko Suadovog srca, ali i preživjelih članova njegove porodice.

“Pronađen je samo manji dio posmrtnih ostataka moje majke, da li ćemo ostatak ikada pronaći”, pita se Suad i ističe da je za četiri dana 32. godine kako su zločinci, na pravdi boga, ubili njegovu majku.

Po 26. Put u svojstvu člana Odbora za zajedničke ndženaze općine Prijedor, pred Šejkovačom smo sreli Ibrahima Kahrimanovića iz Kozarca. Kao što vidite imamo četiri tabuta, a trebali smo imati 24 tabuta.

Tih 20 tabuta su trebale biti kosti NN sa Vlašića. To su kosti koje su polomljene iz kojih se ne može uzeti DNK nalaz. Nažalost tužilaštvo nije dalo dozvolu”, naglašava Kahrimanović.

Podsjećamo da je klanjanje zajedničke dženaze sutra u Memorijalnom centru Kamičani. Dženazu će predvoditi Reisu-l- ulema Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazović.

Senudin Safić /Mojprijedor.com